Sevgili İnsan Kaynakları çalışanları,
İş görüşmesinde çok sık iş değiştirmiş bir adayla karşılaştınız. Ne yaparsınız? Direkt eler misiniz? Fazlaca karşılaştığımız da bir durum. Ben kendi yaklaşımımı paylaşmak istiyorum. Bu durum derinlemesine bir değerlendirme gerektirir. Adayın bilgi, beceri ve deneyimlerini, geçmişte iş değiştirme motivasyonlarını ve potansiyel yaratabileceği katkılarıyla birlikte anlamak gerek.
Öncelikle tüm iş değişikliklerinin nedenlerini tek tek sorup, geçiştirmeden dinlemeliyiz. 3-4 aylık deneyimleri tabii ki tercih etmiyoruz ancak nedeni gerçekten kritik. Yargılamadan ve adaya rahat bir paylaşım ortamı yaratmak önemli.
Ben mesela böyle bir adaya en uzun ve en kısa süreli çalıştığı iş yerlerinden hangi sebeplerden dolayı ayrıldığını ve halen çalışıyorsa neden iş değiştirme motivasyonu içinde olduğunu mutlaka sorarım.
Çok sık iş değiştirmenin altında birçok sebep olabilir. Aday ile ilgili de olabilir, hiç ilgisi de olamayabilir. Her zaman umut var 😊 daha önce 10 yıllık deneyiminde en uzun 2 yıl deneyimi vardır ama iş tatminini sizin şirketinizde bulabilir ve uzun yıllar aynı çatı altında iş yapabilirsiniz. İK’cılar kestirip atmayalım 😊 Şaka bir yana, gerçekten bunlar olabilir.
Geleceğe ilişkin sorular bu tarz bir adayı anlama da fayda sağlayabilir. Mesela kariyer hedefi, uzun vadede hangi alanda uzmanlaşmak istediği vs.
Ben düşünürüm ki çok sık iş değiştiren birisi öncelikle kendine çok güveniyordur, kendini ispat etme kaygısı yaşamıyordur ya da konfor alanından çıkamamak gibi bir düşüncesi yoktur. Bunlar değerli beceriler gerçekten. Ama diğer yandan fırsatlara hep açıktır ve iş tatmini ya da yolda kalma ile ilgili bir sorun yaşıyor olabilir. Burada iş tatmini konusu sorgulanabilir. Mesela önceki deneyimlerinde elde ettiği en büyük başarıyı ya da hangi alanlarda fark yarattığını bilmek isterdim.
Bu tarz bir adaydan mutlaka referans almak gerekir. Bunu da sorardım. Eski yöneticinizi arasam sizin hakkınızda ne der gibi.
Bir de bu aday teknik bir uzman ise daha rahat işe alım kararı verebiliyorum ama İnsan Kaynakları, Finans gibi pozisyonlarda daha zorlayıcı olabilir bu riski almak.
Tabi aklıma şu da gelir. Acaba bir uyum problemi mi yaşıyor yeni ortamlarda. Farklı iş ortamlarına nasıl adapte oluyorsunuz? Yeni bir iş yerine alışma süreciniz nasıl geçiyor? Yeni bir şirkete katıldığınızda öncelikle hangi adımları atarsınız? İlk 3 gün neler yaparsınız diye de sorarım mutlaka.
İnsan Kaynakları profesyonelleri olarak görevimiz kendini fark etmemiş adaylara farkındalık yaratmak 😊 Aday belki de nasıl bir işte çalışmak istediğini bulamamış, düşünmemiş olabilir. Dolayısıyla, “Sizi en çok motive eden iş ortamı ve şirket kültürü nasıl olmalı?” demek güzel bir soru olur ya da “Çalışırken sizin için en önemli değerler nelerdir?”
En çok dikkat etmemiz gereken nokta adayın iş değiştirme sebeplerinde tutarlılık olup olmadığını anlamak. Sürekli aynı sebeplerle iş değiştiriyorsa, bu bir sorun olabilir. İş değişikliklerinin ardındaki sebepler tutarsızsa ve her seferinde benzer problemlerle karşılaşmışsa, istikrar sağlayamama potansiyelini gösterir. Gelecek hedefleri ve şirkette kalma motivasyonu zayıfsa, bu durum şirkete uzun süreli katkı sağlamasını zorlaştırabilir.
Kısacası bir iş yerinde kalma süresinin 3 yıla indiği günümüzde adayın iş değiştirme süresi çok hızlı ise 3-4 ay, 6-7 ay gibi ben yine de sebeplerini anlamak ve gelecekte şirkete sağlayabileceği katkıları değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
gülsünay
1 Yorum. Yeni Yorum
Çok güzel düşünülmüş bir yazı. Tebrik ediyorum, devamını bekliyorum