Dr. Phil Stutz bir psikiyatrist. Jonah Hill ise onun hastası. Uzun yıllar süren terapilerin ardından Jonah Phil ile belgesel çekiyor, amacı ise bunu herkese gösterebilmek.
Bu filmden yararlananak zaman zaman Dr. Phil’in terapi araçlarını sizlerle paylaşacağım. Gerçekten etkileyici. Hayat enerjisi ile başlayalım.
Doktor Phil şöyle başlıyor: Tipik hikaye şöyledir: Biri depresyondadır, muayenehaneme gelip şöyle der: “Biliyorum ki boktan alışkanlıklarım var. Disiplinsizim. Tembelim. Ama yapmam gerekeni bir bulsam, hayattaki amacımı bir bulsam fişek gibi olurum. Ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum, o yüzden tembel tembel oturacağım.” Bunun sonucunda da depresyon gelir.
Yön duygusunu kaybetmiş veya ne yapacağını bilmeyen herkesin uygulayabileceği bir şey var, o da hayat enerjiniz üzerinde çalışmak.
Ne yapman gerektiğini, kim olduğunu öğrenmenin tek yolu hayat enerjini etkinleştirmektir. Zira hayat enerjisi kaybolduğunda sana kılavuzluk edebilecek tek şeydir. Bir piramit olarak düşünürsen hayat enerjisinin üç kademesi vardır.
En alt kademe, fiziksel bedeninle ilişkindir. İkinci katman, diğer insanlarla ilişkindir. En üst kademe ise kendinle ilişkindir.
En alt kademe, fiziksel bedeninle ilişkindir. Burada tek yapman gereken bedenini daha iyi çalıştırmaktır ve hep işe yarar. En tipik sorun egzersiz eksikliğidir. Bir diğeri beslenmedir ve diğeri uykudur.
Akıl sağlığı konusunda beslenme ve egzersiz önerisi insana ilginç geliyor ama holistic yaklaştığımızda da çok mantıklı.
Bir sonraki kademe insanlara ilişkin. Insanlar depresyona girdiklerinde ilişkilerini koparmazlar. Ufukta gözden kaybolan bir gemi gibi. Hayatlarından uzaklaşmaya başlarlar. Dağa tırmanırken çivi çakıp oluşturduğun tutmaklar gibidir İlişkiler, kendini hayata geri çekmeni sağlayan tutmaklar. Püf noktası ise inisiyatif almaktır. Diğerlerini bekliyorsan konuyu anlamamışsındır. Ilginç bulmadığın birini öğle yemeğine davet edebilirsin, fark etmez, yine de sana olumlu bir etkisi olur. O insan, sembolik açıdan tüm insanlığı temsil ediyor.
En üst katman ise kendinle ilişkin. Bilinçaltınla ilişki kurmalısın. Çünkü bilinçaltını etkinleştirmeden içinde ne olduğunu bilemezsin. Bunun yöntemlerinden biri yazmaktır. Gerçekten büyülü bir şey. Kendinle ilişkini yazarak geliştirebilirsin. Yazmak bir ayna gibidir, ne yazdığının bir anlamı yok. Bilinçaltında olanları yansıtır ve günlük formunda yazarsan bildiğin bilmediğin şeyler ortaya çıkar.
Doktor daha iyi hissetme konusunda bu aracın katkısının %85 olduğunu belirtiyor. Ve kaybolduysan onu çözmeye çalışma. Onu bırakıp önce hayat enerjine çalış diyor.
Ve şöyle devam ediyor: Mesele tutku. Hayat enerjini artırıp neye tutku duyduğunu öğrenebilirsin. Ilk adım, kendi hayat enerjinle bağ kurma konusunda tutkulu olmaktır ve bunu herkes yapabilir. Bu piramidi yaparsanız taşlar yerine oturacak.
Devam edeceğim.