Bir an için patronunuzun size tamamlanmamış bir görev (stres etkeni) hakkında e-posta gönderdiğini hayal edin. Vücudunuz ve zihniniz anında tepki vererek savaş ya da kaç tepkisi adı verilen fiziksel bir tepkiyi etkinleştirir. Kalbiniz daha hızlı atar, nefesiniz hızlanır ve kaslarınız gerilir. Aynı zamanda kendi kendinize “Bunu bitirmezsem kovulacağım” diyebilirsiniz. Ardından kaygınızı ve olumsuz iç konuşmanızı yönetmek için, görevi tamamlamak için gece geç saatlere kadar çalışırsınız.
Evrimsel tarihimiz boyunca insanlar, çevremizdeki tehlikelere karşı korunmak için bu koordineli korku tepkisini geliştirdiler. Örneğin, daha hızlı bir kalp atış hızı ve gergin kaslar, avcılardan kaçmamıza yardımcı olur. Modern çağda korku önemli bir işlev görmeye devam ediyor. Ne de olsa, savaş ya da kaç tepkisi, tüm geceyi çekmek ve işinizi sürdürmek için gerekli enerjiyi sağlayabilir.
Peki her gün işte stresli deneyimlerle karşılaşırsanız ne olur?
Zamanla, kronik iş stresi tükenmişlik olarak bilinen psikolojik bir sendroma yol açabilir. Tükenmişliğin uyarı işaretleri, ezici bir bitkinlik, sinizm ve yetersizlik duygusudur. Bazı işle ilgili stresörler, tükenmişlikle yakından bağlantılıdır. Örnekler, çok fazla işe sahip olmak veya çok az bağımsız olmak, yetersiz ücret, iş arkadaşları arasında topluluk eksikliği, adaletsizlik veya saygısızlık ve işyeri ile kişisel değerler arasındaki uyumsuzluktur.
İyi haber; gevşeme stratejileri, problem çözme yetkinliğinin geliştirilmesi, farkındalık, olumsuz düşünceleri yeniden değerlendirmek gibi basit teknikler yardımıyla iş stresiyle kolayca başa çıkabilirsiniz!