Amazon = İlgili Anne + Dinlenen bir çocukluk

Jeff Bezos Princeton mezunlarına Manhattan finans sektöründeki yüksek maaşşlı işini Amazon’u kurmak için bırakmasının hikayesini anlatırken şöyle diyor: “Yapmak istediğiniz her ne olursa olsun, farkına varacaksınız ki üzerine çalıştığınız şeye yeteri kadar tutkuyla bağlı değilseniz, sürdürmeniz mümkün olmayacak.”

Bana büyürken kimse tutkunun peşinden git demedi, bilakis sevdiğim işi yaparken fakirlik ve hayal kırıklığı yaşayacağım ile ilgili uyarıldım.

Bence gerçek tutkunun peşinden gidilmesi için kimseyi teşvik etmeye gerek yok, bir insan tutku duyduğu bir şey bulduğunda işe koyulacaktır. Jeff Bezos gibi. Bu hikayeyi yani Jeff Bezos’un ilgiyle dolu çocukluk yıllarını Angela Duckworth’ün Azim kitabının İLGİ bölümünde okudum.

Jeff Bezos’un annesi Jackie anne olarak sorumluluğunun çocuklarının hoşuna gideni yapmalarını sonuna kadar sağlamak olarak hissettiğini anlatıyor. Mesela Jeff 3 yaşındayken büyük yatakta yatmak istediğini söylüyor. Annesi, ‘elbet bir gün büyük yatakta uyuyacağını ancak o vaktin gelmediğini’ söyler. Ertesi gün Jeff’i odasında elindeki tornavida ile beşiğinin parçalarını sökerken yakalamış. Onu azarlamamış. Hatta onunla birlikte yere oturup ona yardım etmiş. Jeff o gece “büyük bir yatakta” uyumuş.

Beni çok etkileyen Jeff Bezos ile annesinin anılarından bir diğeri de, annesi Jackie ve arkadaşı bir gün kaldırımda oturuyorlar. Jeff yanlarına geliyor ve ileri geri yansıyan aynalar sayesinde bir görüntüyü sonsuz kez gösteren motorlu bir ayna seti olan sonsuzluk küpünü yapmak istediğini anlatıyor. Annesi de arada sorular soruyor. Jeff yanlarından ayrıldığında arkadaşı anlayıp anlamadığını soruyor. Annesi ise, ‘anlayıp anlamamam önemli değil, dinlemem önemli,’ diyor.

Bana sorarsanız kuşkusuz amazon.com’a ulaşan başarı öyküsü dinlenmiş, desteklenmiş ve örselenmemiş bir çocukluktan geçiyor. İlgi psikolojisi kavramını ilk kez Duckworth’ün Azim kitabında okudum, daha içinden sizler için seçeceğim çok harika bilgiler var. Paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Gülsünay Uysal Kaba

Category: VUCA
Tags: VUCA
Önceki yazı
Analiz Etmeyin Oyuna Girin
Sonraki yazı
Kuşak Çatışmasının İlacı: “Tersine Mentorluk”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up